Predstavljena inicijativa PKS “Od ideje do plasmana – dizajn u kamenu”

 

 

 


Privredna komora Srbije, sa željom da pomogne preduzećima u unapređenju dizajna i uspešnijem plasmanu proizvoda na stranom tržištu, pokreće niz višestruko korisnih projekata pod okriljem svoje sekcije “Dizajnom do inotržišta”

 

Prvi u nizu projekata “Dizajn u kamenu”, predstavljen u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu, zasnovan je na poslovnoj saradnji Privredne komore Srbije, preduzeća “Vadel” d.o.o. u Beogradu i Fakulteta primenjenih umetnosti.
 
Projekat je deo inicijative “Od ideje do plasmana” PKS, koja preduzećima iz realnog sektora omogućuje da uvećaju dodatu vrednost finalnog proizvoda uz pomoć dizajna, a dizajnerima da steknu komplementarno znanje, neophodno za rad sa privredom, kaže sekretar sekcije “Dizajnom do inotržišta” Privredne komore Srbije Ljiljana Miletić, objašnjavajući da su koncept i sadržaj ovog konkretnog projekta fokusirani na unapređenje kapaciteta industrije dizajna, sa jedne i industrije prerade kamena, sa druge strane, kao i na plasman proizvoda od kamena na svetskom tržištu.
 
Korist je višestruka – preduzeće, u ovom slučaju “Vadel”, koje se bavi obradom dekorativnog kamena, dobija podršku idejnih rešenja studenata FPU i time, vredniji finalni proizvod, bolju poziciju i prepoznatljivost na tržištu, a studenti priliku da se njihove ideje pretoče u dela i uključe u tržišnu utakmicu.
 
Privredna komora Srbije, stavljajući u službu najboljeg interesa srpske privrede svoje iskustvo, znanje i stručnost, i na ovaj način pomaže razvoj domaće industrije obrade kamena, industrije dizajna i rast izvoza.
 
Ovaj projekat, po rečima Ljiljane Miletić, uvršten je u postavku ovogodišnjeg Salona arhitekture koji se održava od 27. marta do 30. aprila. Projekat “Dizajn u kamenu” treba da donese nove domaće proizvode namenjene arhitektornskoj i građevinskoj industriji u zemlji i inostranstvu. Na salonu su predstavljena idejna rešenja i prototipovi ukrasnih zidnih obloga od mermera za unutrašnju dekoraciju, kao plod angažovanja novoformirane grupe dizajnera “Tok” i umešnosti stručnjaka Vadela, uz podršku i usluge PKS posredstvom sekcije “Dizajnom do inotržišta” Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS.
 
Milan Đuričić, arhitekta u preduzeću “Vadel”, kaže da podržava ovakav oblik saradnje, jer je preduzeće dobilo proizvode sa autorskim pečatom, oplemenjene kamene ploče, vrlo cenjene na ino tržištu.
 
“Ciljna tržišta za izvoz su nam tržište Rusije, Ujedinjeni Arapski Emirati, zemlje Severne i Zapadne Evrope, a uskoro očekujemo plasman proizvoda na tržište Norveške i Nemačke”, kaže Đuričić. Svi radovi urađeni su u mermeru i imaju primenu u uglavnom u enterijeru. Dizajnerska rešenja su drugačija i potpuno konkurenta u odnosu na ono što se u svetu radi. Dobro je da domaći dizajn uhvati priključak i da sebe gradimo na svetskom nivou, navodi on.
 
Mladi dizajneri, s druge strane, zadovoljni su što su dobili mogućnost da otelotvore svoje ideje. “Uključeni smo u sam proces dizajna, u kojem kroz poznavanje tehnike alata, načina na koji mašina radi, pronalazimo sponu između funkcionalnosti, estetike, između ekonomičnosti i lepote”, kaže mladi dizajner Petar Blagojević.  
 

Ljiljana Miletić pozvala je preduzeća u oblasti izrade nameštaja, unutrašnje i spoljne dekoracije da se priključe PKS inicijativi “Od ideje do plasmana” kako bi se i za njih osmislili projekti koji će im omogućiti da ostvare zavidan prihod i profit uz relativno mala ulaganja.